דוח מחקר שהתפרסם ביולי האחרון (2024) בדק את האימפקט של אספות אזרחים על ממדים שונים של חוסן דמוקרטי, באמצעות מחקר שדה. אספות האזרחים שהתקיימו במסגרת הניסוי היו במודל של מפגש של יום אחד, שבחציו הראשון ניתנה לכ 40 משתתפים, שנבחרו במדגם רנדומלי מבוקר, הזדמנות להכיר ולהתדיין ובחציו השני הצטרפו אליהם נבחרי ציבור. תשובותיהם על שאלון עמדות הושוו לתשובות של מדגם אזרחים דומה, שלא לקחו חלק בפעילות.
להלן תקציר דוח המחקר:
דמוקרטיות רבות חוות ירידה באמון הפוליטי, עלייה בפופוליזם והתרחבות הפגיעות לתיאוריות קונספירציה. במחקר אנו בודקים האם אספות אזרחים יכולות להתמודד ביעילות עם אתגרים אלה ולחזק את החוסן הדמוקרטי. ביצענו ניסוי שדה בשיתוף פעולה עם ארגון לא-ממשלתי (NGO) וחברי הבונדסטאג הגרמני. המחקר שלנו משווה 435 אזרחים שנבחרו באקראי משישה מחוזות בחירה בגרמניה, ואשר השתתפו באספות אזרחים שכללו מפגש עם נציגיהם בבונדסטאג, לקבוצת ביקורת של 2,748 אזרחים שנבחרו באקראי מאותם מחוזות.
מצאנו שלאספות אזרחים יש השפעה חיובית משמעותית על אמון פוליטי, תחושת מסוגלות להשפעה פוליטית והשתתפות פוליטית בקרב המשתתפים. בנוסף, מצאנו ראיות המרמזות שההשתתפות באספה הפחיתה את הקבלה של תיאוריות קונספירציה, במיוחד כאשר נבחרי הציבור שהשתתפו ייצגו יותר ממפלגה אחת. לממצאים אלה יש השלכות משמעותיות על הדיון בשחיקת הדמוקרטיה ותפקידה של הדמוקרטיה הדליברטיבית בחיזוק חוסן דמוקרטי.